wat mag ik dan eigenlijk wél nog eten?

Tijdens een van de eerste consultaties geef ik mijn patiënten richtlijnen om hun voeding aan te passen zodat die voedender en helender wordt. Bepaalde ingrediënten worden daarbij beter gemeden en andere ingrediënten worden toegevoegd voor een herstellend effect. Nuttige ingrediënten zijn bijvoorbeeld vette vis, avocado, noten, kurkuma, kokosolie, knollen en wortels. Maar andere ingrediënten zijn prikkelend voor onze darmwand en leiden daardoor tot een activiteit van het immuunsysteem en dat veroorzaakt klachten. Voorbeelden zijn granen, melk, kaas, rood vlees en soja.

Ik begrijp heel goed dat deze richtlijnen aanvankelijk nogal ontwrichtend kunnen lijken: wat mag ik dan wél nog eten? Het is een vraag die ik mezelf jaren geleden ook heb gesteld en nu geregeld krijg van patiënten. 

De orthomoleculaire voedingswijze doet je stilstaan bij wat je in je mond steekt en wat je dus toelaat in je binnenwereld. In die zin is het ook - zeker in het begin - een uitnodiging om te vertragen. 

Op deze manier eten kan in het begin een hele uitdaging zijn. Vandaag eten we veeleer vullend dan voedend. Laat staan dat we kennis hebben over het mogelijke gebruik van voeding als medicijn. Bovendien is de informatie die tegenwoordig ter beschikking wordt gesteld (voedingslabels, voedseldriehoek) onduidelijk en vaak zelfs misleidend. 

Enkele patiënten vroegen me of ik Instagram heb om foto’s van mijn maaltijden te delen. Ik blijf professioneel liever weg van Instagram en mik ook niet op esthetische culinaire fotografie. Daarom deel ik op deze pagina simpele foto’s van mijn eigen maaltijden.

Ik geef bewust enkel de ingrediënten mee en geen recepten, omdat ik graag het spel, het ontdekken en de creativiteit wil aanmoedigen. Hopelijk inspireert het je. 

gezonde voeding verse recept vis avocado vijgen ontstekingsremmend eten

sardientjes - avocado - verse vijgen - rucola - wortel - pistachenootjes - olijfolie

kipfilet- zoete aardappel met oregano - rucola - kerstomaatjes - avocado - asperges

zalm - puree van pastinaak, aardpeer en zoete aardappel - kropsla - bloemkool in de oven - kastanjechampignons met knoflook en koriander - rode bietendip (met knoflook en tahine) - tijm

food inspiration foodie healthy egg recept gezond darmgezondheid

omelet met ajuin en fijngehakte krulpeterselie - romeinse sla - veldsla - bloemkool in de oven - rode biet - boerenkool kort gebakken in de pan - wortel - zoete granaatappel - cashewnoten - radijs

verse oesters - citroen

muffins healthy gezond keto baby voeding

muffins met prei en wortel - ajuin - kokosvet - olijfolie - amandelmeel - psyllium vezels - cassavemeel - eieren - vegan kaas

stoofpotje van pompoen met kip, verse kastanjes, dadels en ajuin in een tomatensaus - veldsla en krulsla - avocado - quinoa

healthy marine based diet krachtvoeding omega 3

oesters - garnaaltjes - haring - koningsgarnalen - limoen - slaatje van kerstomaat, spinazie, geraspte rode biet, kaki, ajuin, peterselie - paddenstoelenmix met look en koriander

tong gebakken in roomboter - puree van zoete aardappel en prei - veldsla - rucola - kerstomaatjes - rauwe geraspte rode biet - krulpeterselie - limoen

Genieten van eten is zo belangrijk. De tijd nemen om te koken, te zitten en rustig te eten. Probeer eens meditatief te koken, bewust en creatief bezig te zijn met het gerecht dat je klaarmaakt, visualiseer hoe je hersenen opdracht geven aan het spijsverteringsstelsel om in actie te komen, hoe de enzymen en spijsverteringssappen worden aangemaakt. Word je bewust van hoe je speeksel begint te stromen en je lichaam zich klaar maakt om zich te voeden.

kipfilet - puree van aardpeer met zoete aardappel - gele bietjes - gekleurde wortels - spruitjes - ajuintjes - kimchi

bio appel in de oven - pompoenpitten - pistachenootjes - kokosschilfers - boter - kaneel - vanillepoeder - eventueel havermout

forel fish vis menu recept zoete aardappel gezond healthy foodie

forel - zoete aardappel gebakken in kokosolie met koriander - slaatje van kerstomaatjes met rode ajuin, verse oregano, balsamico azijn en olijfolie

kippengehakt - wortel - rode biet - ube bataat (paarse zoete aardappel) - bloemkool - prei - kokosroom - tijm - oregano - kurkuma

omelet met paprika, paddenstoelen, peterselie, koriander en ajuin - rucola - kiemgroenten

zalm gekruid met tijm, kurkuma, peper, paprikapoeder chilivlokken - boerenkool - blauwe bessen veldsla - garnaaltjes - paddenstoelenmix met kastanjechampignons, enoki, shiitake, eryngii - rode kool

havermout in amandelmelk gemixt met een banaan - kokosschilfers - kaneel - vanillepoeder - kiwi - appel - pistachenootjes - frambozen en blauwe bessen uit de diepvries - hazelnootpasta (100% hazelnoten)

ovenschotel met kippengehakt

ovenschotel met drie lagen: puree van aardpeer, ube en roomboter - kippengehakt gekruid met kurkuma, peper en zout - ratatouille van ajuin, venkel, knolselder, courgette en rode paprika, tomatensaus en look - vegan kaas (kaas zonder melk)

omelet met boerenkool - bloemkool - champignons - rode kool - peper - zout - nootmuskaat

Wil jij ook graag aan de slag met gezonde voeding maar weet je niet waar te beginnen? Ik help je graag.

Wil je graag weten hoe het komt dat voeding zo’n grote impact heeft op je gezondheid? Kom eens langs.